Bålmuskulatur består av flera muskler som håller ihop hela korsetten. I nya studier har man funnit att i stort sett alla arm- och benrörelser startar med en aktivering av djupa bålmuskulaturen. Delar av bålmuskulaturen aktiveras automatiskt någon sekunder innan arm- och benrörelser sker. Att djupa bålmuskulaturen kopplas in automatiskt är något som man kan känna själv om man t.ex. sträcker ut armen och lyfter en kastrull på matbordet. Om man saknar
denna reflexmässiga aktivering så kan man vara i riskzonen för ryggproblem. Inom vissa idrotter är bålmuskulaturen extra viktigt att bibehålla. I vissa idrotter som t.ex. golf, tennis, diskus och baseboll är kraftöverföringen i bålen av högsta betydelse. Andra sporter så som löpning, cykling och simning är bålens stabiliserande hållning viktigare. Även skaderisken minskar när idrottsutövaren får bättre stabilitet/balans, eftersom att det blir lättare att stå emot en tackling.
Figurerna ovan A, B och C visar hur kraften ökar när föremål lyfts längre bort från kroppen. Även lyfta med rak rygg medför att avståndet från föremålet till ländryggens nedersta del minskar. Ju kortare avståndet är och ju mindre tyngd man lyfter bort från kroppens mittpunkt, desto skonsammare blir det för ryggen! Man kan också se att sittande position belastar ryggen betydligt mer än stående position. Det är alltså viktigt att tänka på hur man lyfter och belastningen man stället på muskler och leder.
Kom in till oss på NN-Kliniken i Älvsjö, så kan vi berätta hur du kan förhålla dig till lyft och styrketräning.
Vi kan även komma ut till er på företaget för att gå igenom lyftteknik för de som lyfter tunga varor eller under styrketräningspasset.
Av: Evan Namrood Constantine, Leg. Naprapat & CST & Barnortoped inom öppenvården